ΕΚΕΙ ΠΟΥ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΡΙΕΤΑΙ ΣΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Ο σφυγμός του Καστελλόριζου παλλόταν πάντοτε στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές και τις δημόσιες κοινωνικές εκδηλώσεις που πλαισιώνονταν από μια σειρά εθίμων με τελετουργικό συχνά χαρακτήρα. Οι περισσότερες παραδόσεις επιβιώνουν μέσα από τις διηγήσεις των γηραιότερων Καστελλοριζιών, ενώ ορισμένες τηρούνται ακόμη και σήμερα, συχνά προσαρμοσμένες στις σύγχρονες επιταγές των κατοίκων του νησιού. Χαρακτηριστικά αναμνηστικά ομαδικά πορτρέτα, αυτοσχέδιες ρίμες και τραγούδια που διασώζονται ως τις μέρες μας, συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας πιο ολοκληρωμένης και ζωντανής εικόνας για τον τρόπο ζωής των Καστελλοριζιών του 19ου και του 20ού αιώνα, στον οποίο φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλοι οι γυναίκες του νησιού. Εάν γίνεται κάτι αντιληπτό από τον σημερινό επισκέπτη είναι πως μαζί με την ανάγκη για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη του νησιού συνυπάρχει μια νοσταλγική σχέση με το παρελθόν, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί αναλλοίωτη η ξεχωριστή ακριτική πολιτισμική του ταυτότητα και τα στοιχεία που το διακρίνουν από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα και μέρη της Ελλάδος.

Άνοιξη

Άνοιξη

Η Πρωτομαγιά στο Καστελλόριζο ήταν μια μέρα ιδιαίτερα εορταστική και χαρμόσυνη που συνοδευόταν από εκδηλώσεις που ξέφευγαν από τον θρησκευτικό χαρακτήρα των υπόλοιπων εορτών του νησιού και περισσότερο φανέρωναν την παγανιστική τους καταγωγή.

περισσότερα
Καλοκαίρι

Καλοκαίρι

Η ζωή των παιδιών στο Καστελλόριζο υπήρξε πάντοτε απλή, με την προσμονή της Αποκριάς, των Χριστουγέννων και των σχολικών εκδρομών που ήταν ευκαιρίες για αυτά να ψυχαγωγηθούν παραπάνω.

περισσότερα
Φθινόπωρο

Φθινόπωρο

Η εκπαίδευση στα χρόνια της ακμής του νησιού υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική ενώ χάρη στις χορηγίες των ευεργετών του είχαν ιδρυθεί και λειτουργούσαν αρκετά σχολεία, κατ’ αντιστοιχία με το μεγάλο τότε μέγεθος του πληθυσμού.

περισσότερα
Χειμώνας / Ιανουάριος

Χειμώνας / Ιανουάριος

Ο γάμος στο Καστελλόριζο ήταν από τις σημαντικότερες εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής και ιδιαίτερα για τις γυναίκες που από την εφηβεία τους σύμφωνα με την παράδοση έπρεπε να μένουν στο σπίτι.

περισσότερα