ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ

“Καστελλόριζο :ο αέναος βράχος ακρίτας”

Η παρούσα ψηφιακή έκθεση-αποθετήριο, σχεδιάστηκε με σκοπό να σκιαγραφήσει τις ιδιαιτερότητες της παραμεθορίου νήσου που θύμιζε ανεμοδούρι όπως κινούταν μεταξύ Ανατολής και Δύσης, επι - μένοντας στο ελληνικό στοιχείο.

Μέσω μιας νοητής περιήγησης δίνεται η δυνατότητα να πλησιάσει κανείς το νησί σταδιακά. Η διαδρομή ξεκινά από την απρόσωπη μακροεικόνα του και τη θέση του στον παγκόσμιο χάρτη, εστιάζοντας μέσω διαδοχικών σταθμών, στις καίριες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του και την κοινωνική ζωή των κατοίκων εκεί, για να καταλήξει στις προσωπικές αφηγήσεις τους.

Δημιουργείται με αυτό τον τρόπο, ένα αποθετήριο μνήμης, κι ένας τρόπος διατήρησης της ταυτότητας, για τους απανταχού Καστελλοριζιούς και όλους εκείνους που μαγεύτηκαν από την επιμονή του για ζωή.

Το Ψηφιακό Αποθετήριο Λαογραφίας & Μνήμης για το Καστελλόριζο ξεκίνησε να δημιουργείται το 2021 μετά από πρόταση της ΑΜΚΕ ΦΑΡΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ που ενέκρινε το Υπ. Πολιτισμού, σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης.

Θελήσαμε να συγκεντρώσουμε οπτικοακουστικό υλικό, στοιχεία αλλά κυρίως μαρτυρίες & αφηγήσεις, κατοίκων όλων των ηλικιών από το Καστελλόριζο, προκειμένου να καταγραφούν σε σύγχρονη ψηφιακή μορφή και να αποτελούν από δω και πέρα ένα ζωντανό σημείο αναφοράς.

Αποτελεί μια νοητή περιήγηση από το σημαδιακό 1821 ως σήμερα, με πληροφορίες από τη ζωή και στοιχεία από την λαϊκή παράδοση του νησιού, αλλά και γεγονότα και περιόδους που βίωσαν οι κάτοικοί του τα τελευταία 200 χρόνια.

Βασική αφορμή της υλοποίησης ήταν παλιά επιθυμία του ιδρυτού μας Μακαριστού Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρου του Ζ’ και οι εδώ και δεκαετίες διηγήσεις φίλων Καστελλοριζιών από την περίοδο δραστηριοποίησης του φορέα μας στην Αίγυπτο. Επιθυμία δε του προέδρου μας κ Απόστολου Φορλίδα, ήταν το παρόν αποθετήριο να προσεγγίζει τα πρότυπα των αποφάσεων της United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization.

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΙΟΥΣ

Το Ψηφιακό Αποθετήριο Λαογραφίας & Μνήμης για το Καστελλόριζο δημιουργήθηκε με πολύ σεβασμό και αγάπη από μη Καστελλοριζιούς, για να τιμήσει τη μνήμη αμέτρητων γενεών που έζησαν στο ηρωικό Καστελλόριζο και όλους όσους σήμερα ζουν και βρίσκονται σε αυτό ως σύγχρονοι Ακρίτες.

Δημιουργήθηκε επίσης ως αρχείο μνήμης και σημείο αναφοράς για όλους τους Καστελλοριζιούς που ζουν από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την Αφρική, την Ελλάδα και σε όλο το κόσμο

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ - ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Η όλη προσπάθεια έτυχε της ουσιαστικής ηθικής συμπαράστασης του Δήμου Μεγίστης μέσω του δημάρχου της κ. Γιώργου Σαμψάκου, του Αντιδημάρχου κ. Στρατή Αμύγδαλου, του ιερέα του νησιού π. Γεωργίου Μαλτέζου. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους κατοίκους του νησίου που μας περιέβαλαν με την αγάπη τους και που με το τρόπο τους συμμετείχαν ή/και συνέβαλαν στη συγκέντρωση του υλικού.

Ηθική στήριξη για την προσπάθεια αυτή είχαμε με σχετική επιστολή τους, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου υπερτίμου κι εξάρχου Νοτίου Αιγαίου Πελάγους κ. Χρυσόστομο Β΄, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκο και εκ μέρους του ΥΠΕΘΑ από τον τότε Υφυπουργό Εθνικής Αμύνης και Επίτιμο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγό ε.α. κ. Αλκιβιάδη Στεφανή.

Παράλληλα, νιώθουμε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε:

  • την Blue Star ferries για την δωρεάν μεταφορά του εξοπλισμού μας από και προς το Καστελόριζο

https://www.bluestarferries.com

  • τον Οίκο δημοπρασιών Α.Καραμήτσος για την προσφορά σημαντικού ιστορικού φωτογραφικού υλικού και την παροχή σχετικών νομισματικών & φιλοτελικών στοιχείων.

https://www.karamitsos.com

Ο ΦΑΡΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ιδιαιτέρως ευχαριστεί από καρδιάς την ηθοποιό κ.Φωτεινή Μπαξεβάνη, τον συγγραφέα κ.Γιάννη Σκαραγκά και τον σκηνοθέτη κ.Σταύρο Λίτινα για την εξαιρετική και συνάμα συγκινητική παράσταση «Η κυρά της Ρω» που αφιλοκερδώς προσέφεραν με την ενεργό συμμετοχή τους στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Η εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο

Η εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο

περισσότερα
Η ομάδα μας

Η ομάδα μας

περισσότερα
Επικοινωνία

Επικοινωνία

περισσότερα