ΙΤΑΛΟΚΡΑΤΙΑ

1921 - Το «Castelrosso»

1921 - Το «Castelrosso»

«Όμως, ματαιοπονούσαν: ο ναύαρχος Moreau υπέστειλε τη Γαλλική σημαία και ο ναύαρχος Galleani ύψωσε την Ιταλική. Ήταν μια μέρα γκρίζα, μελαγχολική. Κάποια αχνά νεφρίδια γρήγορα εξελίσσονταν σε απειλητικούς μελανίες που προμήνυαν πως σε λίγο θα ξεσπούσε καταιγίδα. Όταν εκδηλώθηκε, ήταν από τις πιο βίαιες που είδε ποτέ τούτος ο τόπος.

Έτσι και της νέας κατοχής η πρώτη νύχτα θα ήταν χωρίς φεγγάρι, όπου, στην Πόλη και παντού, τον πέπλο του θα άπλωνε πηχτό αδιαπέραστο σκοτάδι.»

Εφημερίδα «Ροδιακή»,
21 Μαρτίου 1921

περισσότερα
1926 - Ο καταστροφικός σεισμός

1926 - Ο καταστροφικός σεισμός

Στις πληγές που έχει υποφέρει το Καστελλόριζο, θα προστεθεί το 1926 ο καταστροφικός σεισμός 6.9 ρίχτερ και οι μικρότερης κλίμακας που θα ακολουθήσουν και θα κοστίσουν τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους. Σε μια ήδη δύσκολη περίοδο, έρχονται να προστεθούν τα προβλήματα ανοικοδόμησης του νησιού και στέγασης του ντόπιου πληθυσμού.

περισσότερα
1933 - Οι Μουζάχρες

1933 - Οι Μουζάχρες

Οι σχέσεις μεταξύ Ιταλών και Καστελλοριζιών όμως φαίνεται κρέμεται από μια κλωστή. Το 1933 θα ξεσπάσουν μια σειρά τοπικών εξεγέρσεων, οι Μουζάχρες στις οποίες πρωτοστατούν οι γυναίκες του νησιού.

περισσότερα
1940 - Στο ξέσπασμα του Μεγάλου Πολέμου

1940 - Στο ξέσπασμα του Μεγάλου Πολέμου

Όταν θα ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Ιταλία συμμαχεί με την Φασιστικής Γερμανίας. Οι συνέπειες για το νησί είναι πολλές. Θα βρεθεί εξαθλιωμένο από τα δεινά και απομονωμένο στην άκρη του Αιγαίου.

περισσότερα