Η εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Η παρουσίαση του Ψηφιακού Αποθετηρίου Λαογραφίας & Μνήμης για το Καστελλόριζο έγινε την Πέμπτη 12 Μαΐου 2022, σε ειδική επετειακή εκδήλωση και θεατρική παράσταση που πραγματοποίησε ο ΦΑΡΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Πολεμικού Μουσείου των Αθηνών, με αφορμή τα 40 χρόνια από το θάνατο της Κυράς της Ρω.

Το έτος 2022 σηματοδότησε, μεταξύ άλλων, τα 40 χρόνια από τον θάνατο της θρυλικής κυράς της Ρω, κατά κόσμον Δέσποινας Αχλαδιώτη, της γυναίκας-σύμβολο που απεβίωσε στις 13 Μαΐου 1982. Ο Οργανισμός μας, με ιδιαίτερη αγάπη και ευαισθησία προς το ακριτικό νησί του Καστελλοριζου, ολοκλήρωσε την δημιουργία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, Ψηφιακού Λαογραφικού Μουσείου – Απωθετηρίου Μνήμης για το νησί (με στήριξη του Υπ. Πολιτισμού και την ηθική συμπαράσταση του ΥΕΘΑ και των τοπικών αρχών).

Με αφορμή τόσο την παρουσίαση αυτής της προσπάθειας όσο και την επέτειο του θανάτου της γυναίκας που ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει γενιές Ελλήνων, ήρθαμε σε συνεννόηση & συμφωνία με τους συντελεστές της ιδιαίτερα επιτυχημένης παράστασης «Η κυρά της Ρω» του Γιάννη Σκαραγκά, σε σκηνοθεσία Σταύρου Λίτινα και την Φωτεινή Μπαξεβάνη στον ομώνυμο ρόλο, για κοινή επετειακή αφιλοκερδής δράση. Στόχος μας ήταν η διεξαγωγή ειδικής παράστασης του επιτυχημένου έργου που υμνεί την ελπίδα, τη γενναιότητα και την τρυφερότητα, διηγούμενο μια πανανθρώπινη ιστορία.

Πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου 2022 στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, με κοινό την πολιτειακή, πολιτική, στρατιωτική, θρησκευτική και ευρύτερα θεσμική ηγεσία του τόπου και πλήθος κόσμου σε μια παράσταση με ιδιαίτερο συμβολισμό.

Τιμήσαμε στο πρόσωπο αυτής της γυναίκας-σύμβολο, κάθε αγωνιζόμενη γυναίκα, σύζυγο, νοικοκυρά, μάνα, όπως και για την Ορθόδοξη διδασκαλία και θεολογία η Παναγία είναι το πρόσωπο που έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο στο έργο του Θεού για την σωτηρία των ανθρώπων και αποτέλεσε την τελείωση της γυναίκας και της ανθρώπινης φύσης. Τιμήσαμε ακόμα το σθένος & τη δύναμη όλου του ακριτικού Ελληνισμού από το ηρωικό Καστελλόριζο & την Κίναρο μέχρι τους Οθωνούς και από τη Γαύδο μέχρι το Ορμένιο.