1948 - Η ένωση με τη Μητέρα Ελλάδα

Στις 7 Μαρτίου 1948 ο βασιλιάς των Παύλος και η βασίλισσα Φρειδερίκη, μέσα σε φρενήρη ενθουσιασμό, φτάνουν στη Ρόδο για να αναγγείλουν τη προσάρτηση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα. Τον ίδιο χρόνο, το βασιλικό ζεύγος επισκέπτεται το Καστελλόριζο. Στο παρόν φωτογραφικό στιγμιότυπο, οι νησιώτες έχουν συνωστιστεί στο λιμάνι για να τους υποδεχθούν. Η εθνική γαλανόλευκη σημαία κυματίζει επιβλητικά στο μπαλκόνι ενός αρχοντόσπιτου που έχει γλιτώσει της καταστροφής.

Η πολυπόθητη ένταξη του Καστελλορίζου στην Μητέρα Ελλάδα είναι γεγονός. Στις 31 Μαρτίου 1947, ύστερα από το Συνέδριο Ειρήνης των Παρισίων υπογράφεται η Συνθήκη με την οποία η Ιταλία παραχωρεί τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα και στις 31 Μαρτίου 1947 αποχωρούν οι αγγλικές αρχές από την νήσο. Στις 7 Μαρτίου 1948 - επίσημη επέτειος έκτοτε για τους Καστελλοριζιούς - ο βασιλιάς Παύλος κηρύττει επίσημα την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα. Το Καστελλόριζο, ο «Ακρίτας του Αιγαίου» έκτοτε αποτελεί το ανατολικότερο όριο του κράτους και το ανατολικότερο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα.

Ο αγώνας για την ένωση διήρκησε πάνω από έναν αιώνα από τότε που η Ελλάδα έγινε ανεξάρτητο κράτος (1830). Το όνειρο, είχε επιτέλους πραγματοποιηθεί για τους Καστελλοριζιούς που κάτω από την γαλανόλευκη σημαία μπορούσαν πλέον να ελπίζουν πως οι καλύτερες μέρες για εκείνους και το αγαπημένο τους νησί είναι πλέον πραγματικότητα.