1986 - Ο Δημοτικός Αερολιμένας

Φάκελος της Πρώτης Αεροπορικής πτήσης της Ολυμπιακής από το Καστελλόριζο με προορισμό τη Ρόδο στις 29 Ιουνίου 1986. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν το γραμματόσημο και το αποτύπωμα με την Κυρά της Ρω.

Για την δημιουργία εναέριων διαδρομών με στόχο την ταχύτερη και ευκολότερη σύνδεση του ακριτικού Καστελλορίζου λειτούργησε το 1986 ο Δημοτικός Αερολιμένας, προς εξυπηρέτηση εσωτερικών πτήσεων.

Στις αρχές του εικοστού αιώνα το Καστελόριζο συνδεόταν μέσω υδροπλάνων, με προορισμούς κυρίως της βορειοανατολικής Αφρικής. Τα υδροπλάνα χρησιμοποιούσαν το φυσικό πεταλόμορφο λιμάνι του νησιού.

Φωτογραφία από τη δημιουργία του Αεροδρομίου στην απόκρημνη πλαγιά τη δεκαετία του ‘70.

Η ιδιαιτερότητα του αεροδρομίου, έγκειται πέραν του μικρού μεγέθους του, στο γεγονός πως ο διάδρομος προσγείωσης βρίσκεται υπερυψωμένος ανάμεσα σε λόφους. Εξαιτίας της γεωμορφολογίας της νήσου και του άγονου εδάφους, τόσο στην αρχή του διαδρόμου όσο και στο τέλος του, υπάρχει γκρεμός αναγκάζοντας τους πιλότους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διάρκεια της προσγείωσης. Εμπειρία που κόβει την ανάσα σε όποιον επιλέξει να φτάσει αεροπορικώς στο Καστελλόριζο!