1990 - Στα γυρίσματα του Μεντιτερανέο

Η παραδοσιακή ταβέρνα “Τα πλατάνια” αποτέλεσε ένα από τους χώρους που χρησιμοποιήθηκαν ως σκηνικά για την ταινία Μεντιτερανέο.

Το άγνωστο στον ευρύ κόσμο Καστελλόριζο, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Ιταλός σκηνοθέτης Γκαμπριέλε Σαλβατόρες το επέλεξε για τα γυρίσματα της ταινία Μεντιτερανέο. Η υπόθεση μας μεταφέρει στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου μια ομάδα Ιταλών στρατιωτών έχει αποκλειστεί στο μικρό νησί ενώ παράλληλα αποκτά διαφόρων ειδών σχέσεις με τον ντόπιο πληθυσμό. Μεταξύ των ηθοποιών, η Ελληνίδα Βάνα Μπάρμπα, γίνεται έκτοτε γνωστή για το ταλέντο και την ομορφιά της.

Πολλοί ήταν και οι ντόπιοι που συμμετείχαν στα γυρίσματα της ταινίας. Χαρακτηριστική είναι η σκηνή στην οποία η Καστελλοριζιά Μαρία Μάτσου προσφέρει σε έναν Ιταλό στρατιώτη μια κατακόκκινη ντομάτα. Μέχρι και σήμερα, ακούει κανείς τις ιστορίες των νησιωτών για την εποχή που το Μεντιτερανέο γυριζόταν στο νησί.

Η κινηματογραφική ταινία σημείωσε εισπρακτική επιτυχία ενώ απέσπασε Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας (1991). Η επιτυχία αυτή, θα κάνει περισσότερο γνωστό το Καστελλόριζο και τη χαρισματική του φυσιογνωμία, αυξάνοντας το τουριστικό ενδιαφέρον επισκεπτών από όλο τον κόσμο.