1926 - Ο καταστροφικός σεισμός

Ο Κάβος είναι η περιοχή που πρώτη υποδέχεται τους επισκέπτες καθώς το πλοίο μπαίνει στο λιμάνι. Οι Ιταλοί μετά τον καταστροφικό σεισμό εκεί έχτισαν το “Κόκκινο Διοικητήριο” - σαν το χρώμα που έδωσε τ’ όνομα του στο νησί - κι απέναντι του το Δημαρχείο μετατρέποντας την περιοχή σε διοικητικό κέντρο. Το Διοικητήριο, καταστράφηκε στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Στις πληγές που έχει υποφέρει το Καστελλόριζο, θα προστεθεί το 1926 ο καταστροφικός σεισμός 6.9 ρίχτερ και οι μικρότερης κλίμακας που θα ακολουθήσουν και θα κοστίσουν τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους. Σε μια ήδη δύσκολη περίοδο, έρχονται να προστεθούν τα προβλήματα ανοικοδόμησης του νησιού και στέγασης του ντόπιου πληθυσμού. Αρκετό ήταν το διάστημα κατά το οποίο οι Καστελλοριζιοί κλήθηκαν να μένουν σε σκηνές στην περιοχή χωράφια ώσπου τα σπίτια να είναι κατάλληλα προς κατοίκηση.

Οι Ιταλοί, θα σταθούν στο πλάι του πληθυσμού τις δύσκολες αυτές ώρες προχωρώντας σε πλήθος ανοικοδομήσεων των κατεστραμμένων οικιών με την οικονομική ενίσχυση από ταμεία της «Κεντρικής Κυβέρνησης της Ρώμης» και της «Γενικής Διοίκησης των Ιταλικών νήσων του Αιγαίου¨». Επιπλέον, όντας γνωστοί για την επιβλητικά αρχιτεκτονήματα με τα οποία εμπλουτίζουν τις κτήσεις τους στα Δωδεκάνησα, επωφελούνται από την κατασκευαστική φρενίτιδα για να χτίσουν νέο διοικητήριο στην περιοχή του κάβου, κόκκινου χρώματος, μετατρέποντας όλη την περιοχή σε διοικητικό κέντρο φορτισμένο με πλήθος συμβολισμών.

Με το γύρισμα της δεκαετίας του ’30, συντελούνται αλλαγές στο Καστελλόριζο. Εδραιώνονται οι εναέριες διαδρομές υδροπλάνων με σταθμό το λιμάνι του Καστελλορίζου ενώ είναι συχνότερα τα δρομολόγια πλοίων από και προς τη Ρόδο. Μια σύντομη αύξηση των εμπορικών συναλλαγών θα επιτρέψει στους Ιταλούς, να δημιουργήσουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης και φρούδες ελπίδες στους ντόπιους με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι πολύ σύντομα.